Oletko koskaan ajatellut ryhtyväsi yrittäjäksi? Noh, yrityksen perustaminen sinänsä ei ole kummakaan juttu mutta tässä muutama vinkki joilla pääset toivottavasti helpommin eteenpäin.
Ensimmäisenä tietysti tarvitaan jonkinlainen liikeidea ja tuote tai osaamista mitä ajattelit myydä. Sen kirkastamiseen kannattaa käyttää hieman aikaa. Omalla kohdallani kyse oli markkinointiosaamisen tarjoamisesta, joka sinällään helppo tuote mutta silti piti miettiä kuinka sen tuo esille myyvällä tavalla. Tuotteistaminen on tämän päivän kuuma sana ja se pätee myös palvelun kohdalla. Sitten tietenkin pitää selvittää kilpailutilannetta ja potentiaalista asiakaspiiriä. Miten erotut muista vastaanvanlaisia palveluita tarjoavista yrityksistä? Mistä ja miten saat itsellesi asiakkaita? Jonkinlainen liiketoimintasuunnitelma kannattaa laatia rahoitus- ja tuottolaskelmineen.
Seuraavaksi kannattaakin melkein ottaa mukaan tilitoimisto, joista parhaat auttavat sinua yrityksen perustamiseen liittyvässä paperisodassa. Itse päädyin toimiston nimeltä Nobrakes asiakkaaksi, kiitos Jussi S suosituksesta! Heidän kanssaan esim pohdittiin perustetaanko toiminimi vai osakeyhtiö. Toiminimen perustaminen on helppoa eikä alkupääomaa tarvita joten lähdin sillä liikkeelle. Heidän kanssaan selviteltiin kaikenlaista verotukseen ja kirjanpitoon liittyvää ja minulle tuli sellainen olo että olen hyvissä käsissä ja että tästä mun jutusta tulee vielä joku päivä jotain!
Mutta mikä määrä tehtävää ja muistettavaa sen jälkeen on kun yritys on saatu rekisteriin! Pitää ottaa lakisääteinen eläkevakutuus (YEL) viimeistään kuuden kuukauden kuluttua yrityksen perustamisesta ja sen lisäksi kannattaa miettiä muutkin vakuutukset kuntoon. Tarjoajia on niin monta että siinä viidakossa menee aivan sekasin, joten suosittelen että juttelet vähän muiden tuttujen yrittäjien kanssa. Tai sitten käyt juttelemassa eri firmojen kanssa ja pyydät tarjoukset. Suositusten perusteella itse valitsin omaksi vakuutuspaikaksi Fennian. Lisäksi työttömyysturva on ehdoton koska yrittäjän elämä se vasta ylä - ja alamäkeä on ;o) Itse liityin SYTn työttömyyskassaan.
Sitten tämän päälle vielä monellekin aloittelevalle huoli siitä mistä saada ja löytää niitä asiakkaita. Ja saakos jostain jotain rahoitusta ennenkun tilille alkaa palkkioita tupsahdella. Nuo vakuutukset kun esimerkiksi täytyy maksaa vaikka tuloja ei kovasti vielä olisikaan, mutta se kannattaa. Ja maksuja kannattaa päivittää sen mukaan kun yrityksen tulovirta muuttuu silä maksetut maksut vaikuttaa sitten aikanaan eläkkeeseen mutta myös työttömyysturvaan. Netistä löytyy kyllä apua jos ja kun viitsii kaivella. Ja samoin apua saa erilaisista järjestöistä kuten Suomen Yrittäjät ja naisyrittäjille suunnattu Naisyrittäjäkeskus. Näistä paikoista saa monenlaisia jäsenetuja, ne järjestävät mm erilaisia verkostoitumista ja asiantuntevuutta edistäviä tilaisuuksia sekä sieltä saa erilaista neuvontaa monenlaiseen tilanteeseen.
Itse kävin tuolla Naisyrittäjyyskeskuksessa ja juttelin siellä neuvojan kanssa kaikesta yrityksen käynnistämiseen ja kehittämiseen liittyvästä. Puhuimme paljon tuotteistamisesta sekä verkostoitumisen merkityksestä ja siellä tuli myös puheeksi rahoitus. Yrityksellehän voi hakea yrityslainaa esim Finnveralta. Itse en kuitenkaan halunnut ottaa lisää lainaa, joten tuli puheeksi käynnistämisraha. Koska yritykseni oli jo perustettu en voi hakea työ - ja elinkeinotoimiston tarjoamaa ns starttirahaa. Mutta on olemassa muitakin tapoja rahoittaa ensi askelia. Pankin kanssa voi neuvotella yrityksen tilille limiitin, jota voi tarpeen tullen käyttää yrityksen (ja toiminimen tapauksessa omienkin menojen) kattamiseen. Toinen minulle uusi juttu oli nämä yrityshautomot. Tai ei ne hautomot sinänsä mutta se että niihin voi hakea mukaan myös toiminimet ja että niiden kautta voi hakea käynnistysavustusta. Olin luullut että niissä haudotaan vaan suuria ideoita tai tuetaan kansainvälistymisprojekteja. Mutta ei, pääasia että on jonkinlainen toimiva liikeidea.
Niinpä otin yhteyttä pariin hautomoon (Laurea, HBSP ja Kauppakorkean startup center) ja loppupeleissä kävin juttelemassa HBSPn neuvojan kanssa mahdollisuuksita päästä tällaiseen hautomoon mukaan. Minut otettiin siellä hyvin vastaan ja pientä kuukausittaista korvausta vastaan saan tarvittavaa neuvontaa, voin osallistua tilaisuuksiin sekä saan sitä näin alkuvaiheessa elintärkeää verkostoitumisapua. Olisin voinut myös ottaa itselleni toimistopaikan Viikistä mutta en nähnyt sitä tässä vaiheessa tarpeelliseksi. Antin kanssa käytiin myös liiketoimintasuunnitelma läpi sekä tehtiin ELY-keskusta varten tarpeelliset laskelmat valmiiksi. Nyt sitten vain hakemaan käynnistysrahaa! Hakemuksen käsittelyä varten pitää varata ELY keskuksesta aika, hakemuksen liitteeksi tarvitaan LTS, laskelmat ja päivitetty CV. Se että hautomoon pääsee asiakkaaksi ei takaa käynnistysavustusta mutta auttaa varmasti sen hakemisessa!
Huh. Olihan tässä. Ai miksikö tähän kaikkeen kannattaa ryhtyä? No tämän kaiken tekee itsensä vuoksi ja hyväksi. Se on vaan asenteesta ja motivaatiosta kiinni!
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti